Radio Salud

Títol

Radio Salud

Emissora

Titularitat

Privada local

Gènere radiofònic

Informatiu

Data d'emissió

1991-08-20

Banda

FM

Localitat

Barcelona

Comarca

Barcelonès

Durada Enregistrament

00:53

Idioma

Castellà

Notes

El cop d'estat a la Unió Soviètica va ser realitzat, l'agost de 1991, pels mateixos militars soviètics que estaven especialment ressentits amb la perestroika. Les destitucions d'alts càrrecs conservadors com a part de la perestroika, la retirada de la Guerra afganosoviètica, la incapacitat de controlar els brots nacionalistes al Caucas i l'abandonament de tot el model defensiu soviètic a l'Est d'Europa havien estat cops molt difícils d'encaixar.

El cop d'estat contra Gorbatxov intentat el 19 d'agost va ser tan indecís com el conjunt de la situació política de l'URSS. Els impulsors del cop, que formaven part de l'equip de govern format per Gorbatxov mig any abans, creien que el desprestigi acumulat pel líder entre la gran massa de població civil era de tanta envergadura que n'hi hauria prou d'arrestar-lo i ocupar militarment els carrers per assegurar-se el poder.

Els colpistes estaven mal organitzat i es va trobar amb una resistència efectiva tant de Boris Ieltsin com d'una campanya civil de manifestants anticomunistes, principalment a Moscou, i l'intent va fracassar per la imatge poc convincent de la junta colpista i la desídia dels comandaments mitjans, la tropa, la KGB i la fracció de la població que podia estar a favor de la involució. (Font: Viquipèdia)

Fragment extret del canal de You Tube de "La fonoteca de Mario Azañedo".

Col·laborador/a

Niqui, Cinto

Any

Informació de l'emissora

Citació

Radio Salud. Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, consulta July 15, 2024, https://arxiuradio.uab.cat/items/show/7813

Geolocalització