Ràdio 4

Títol

Ràdio 4

Emissora

Cadena

Titularitat

Pública estatal

Descripció

Hora, resum informatiu de l'atemptat fet aquell matí en trens a l'estació d'Atocha de Madrid. Declaracions del ministre de l'interior Angel Acebes que atribeuix l'autoria a la banda ETA i del president del govern José María Aznar. Identificació de l'emissora, promoció del Festival Tradicionarius i del programa Radiofreqüències, indicatiu de l'emissora amb algunes de les freqüències d'emissió

Gènere radiofònic

Informatiu

Data d'emissió

2004-03-11

Banda

FM

Localitat

Barcelona

Comarca

Barcelonès

Durada Enregistrament

08:49

Idioma

Català

Notes

L'11 de març de 2004 hi va haver un atemptat a Madrid, amb una sèrie de 10 explosions simultànies en tres trens de rodalies de RENFE a primera hora del matí. Va ser comès per una cèl·lula islamista local que pretenia emular accions d'Al-Qaida. En l'atac van morir 191 persones i cap a 1700 van resultar ferides de diversa consideració. El grup va ser desarticulat per la policia poques setmanes després i alguns dels membres, entre ells Jamal Ahmidan "El Chino", es van suïcidar en un pis de la ciutat de Leganés en veure's envoltats.

Inicialment, el govern espanyol del Partido Popular va culpar la banda terrorista ETA de l'atac, i va pressionar perquè l'ONU aproves la resolució 1530, mencionant ETA com a autora de l'atemptat. Tot i això, l'endemà aquesta organització va negar la seva participació en els fets, i un diari britànic va publicar un correu electrònic d'un grup extremista anomenat per ell mateix islàmic, les Brigades d'Abu Hafs al Nasri, fent-se responsable de l'atac. El comunicat de les Brigades d'Abu Hafs al Masri (Al Qaida), deia que l'atac és en resposta als conflictes de l'Afganistan, l'Iraq, Palestina i Caixmir. Acusava Espanya de formar part d'una croada contra l'islam, juntament amb els Estats Units, el Regne Unit i altres països, i amenaçava de continuar els seus atacs terroristes, llevat que s'aturés l'anomenada guerra global contra el terrorisme, que identificava amb una guerra contra l'islam. (Font: Viquipèdia)

Col·laborador/a

Niqui, Cinto

Any

Informació de l'emissora

Citació

Ràdio 4. Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, consulta July 12, 2024, https://arxiuradio.uab.cat/items/show/8960

Geolocalització