Emissora del Tercer Sector de la vila de Gràcia de Barcelona que va néixer l'any 1990. Té els seus estudis al carrer de l'Aldea, 15, al barri del Coll al turó del Carmel.
La ràdio es va concebre com un taller experimental de ràdio coincidint amb els dies de la Festa Major de Gràcia de 1990.
L'any 1999, Ràdio Gràcia va establir un conveni amb el Districte de Gràcia perquè dues hores diàries de la programació fossin produïdes per estudiants universitaris en pràctiques. Des del 1999 al juliol del 2003, Ràdio Gràcia va funcionar, també, com una escola de ràdio.
Des de finals del 2001 al mes de maig de 2003, l'empresa Technoradio es va fer càrrec de la programació de l'emissora i va convertir-la en una radiofórmula musical amb connexions a COMRàdio i una oferta petita d'espais de producció pròpia. La ràdio va passar a denominar-se Ràdio Gràcia-Barcelona. Quan el Distrcite de Gràcia va retirar a TechnoRadio de la gestió de l'emissora, aquesta va deixar d'emetre durant uns mesos. Alguns moviments associatius i veïnals del districte van promoure la campanya "Salvem Ràdio Gràcia" que va fer pressió per reprendre les emissions i per tal de fer una programació de servei per al barri. El 6 de desembre de 2003, l'Assemblea de la Comunicació Social, creada aquell any, va ocupar l'emissora per exigir el dret constitucional de poder fer servir els mitjans de ràdio públics.
El 2004, el Districte va adjudicar la gestió de Ràdio Gràcia a una nova direcció i l'emissora va reprendre la programació.
El dia 1 d'abril de 2007, l'empresa Lúdic 3 es va fer càrrec de l'emissora fins al mes de desembre de 2008. L'emissora volia tornar a actuar com a centre de formació de joves que possibilités les accions formatives a diferents col•lectius. Però, el mes de juny de 2007 va deixar novament d'emetre temporalment. Per tal de fer renéixer l'esperit de la Ràdio Gràcia originària, es va crear la "Plataforma Recuperem Ràdio Gràcia" que agrupava un bon nombre d'entitats del barri, per tal, que la ciutadania recuperés el control de la ràdio i es pogués retornar a una programació feta per graciencs com a la dècada dels anys noranta. En anys successius, els responsables del Districte de Gràcia de l'Ajuntament de Barcelona han convocat nous concursos públics per adjudicar la gestió de la ràdio. Lúdic 3 ha seguit al capdavant del "Servei de programació radiofònica" (2012...2019-20).