Ràdio Berga (Privada)
La primera emissora que va funcionar a Berga va ser la Ràdio de Sant Francesc, una emissora creada al convent dels franciscans l’any 1950, que anys després va ser clausurada per les autoritats de l’època.
El 6 de gener de 1953 es va crear Radio Berga EFE 39. Estanis Vivó, Josep Casòliva i Ramon Solà van ser alguns dels seus promotors. Les primeres emissions es van fer des de la casa de Josep Casòliva, perquè no estava preparada la instal•lació del local de la plaça de Sant Pere.
Radio Berga va formar part de la Red de Emisoras del Movimiento i va haver de tancar l’any 1965 quan l’Estat va obligar a les petites emissores locals d’ona mitjana de passar a emetre en la banda d’FM.
El desembre de 1982, el Consell Executiu de la Generalitat concedia 28 llicències, quatre d’elles municipals: Amposta, Berga, Rubí i Ripoll. L’Ajuntament de Berga no va posar en marxa en aquell moment cap emissora.
L'any 1986 Antolí Barra, Jordi Camps, Pere Guijarro i Ramon Sala van posar en marxa Ràdio Berga, una emissora privada en freqüència modulada. Berguedana de Ràdio i Televisió i Cadena 13 s'havien posat d'acord per posar en marxa Ràdio Berga, donat que la ciutat no tenia cap emissora local. Va començar a emetre el 29 de maig de 1986, oferint tres hores de producció pròpia de dilluns a divendres i cinc hores els caps de setmana. Ràdio Berga va començar les seves emissions als antics estudis de Ràdio Catalunya de Cadena 13 a Berga, a l'edifici de l'Ateneu de la plaça de Sant Pere. Aquella emissora havia funcionat com a filial de l'emissora manresana Ràdio Catalunya. El 29 de maig del 1987, Ràdio Berga va estrenar estudis a la plaça de Sant Joan, que va ocupar fins que va deixar d'emetre l'any 2002.
Aquesta ràdio comercial va estar vinculada, inicialment a Cadena 13. Als darrers anys, la cadena estava integrada per: Cadena 13 Barcelona, Tarragona-Reus, Lleida, Girona-Ràdio Grup, Manresa, Mataró, Igualada, Berga, Amposta, Cervera-Tàrrega i Ràdio Valls, Ràdio Pirineus (Puigcerdà) i Ràdio Vic. A més estaven associades: Ràdio Valira (Seu d'Urgell-Andorra), Ràdio Costa Brava (Palamós) i Ràdio Marina (Blanes). Un total de 16 emissores.
L’abril de 1990 la Cadena COPE, mitjançant les seves filials Ràdio Sabadell i Editorial Catalana, es va fer amb el 50% de les accions de la societat radiofònica Cadena 13 que va funcionar fins el mes de setembre de 1990. Va quedar integrada a la Cadena Nova, des de l’1 d’octubre. Ràdio Berga també va formar part de l’inici de la Cadena Nova, durant un parell d’anys.
Ràdio Berga, a poc a poc, és va anar esmorteint.
RKOR, a finals de 1994, va crear una petita cadena de radiofórmula musical. A ella s’hi va integrar Ràdio Berga, com RKOR Ràdio Berga. Va passar a oferir una radiofórmula. En aquell moment RKOR tenia quatre freqüències: RKOR (Granollers), RKOR Ràdio Vic, RKOR Ràdio Berga i RKOR Sant Celoni.
L’estiu de 1999, el Grupo Planeta va comprar RKOR amb l’objectiu de crear una cadena de ràdio privada catalana que no es va materialitzar finalment. Ràdio Berga va ser propietat del Grupo Planeta per poc temps, continuant oferint la fórmula musical de RKOR.
Des de l’11 de setembre de 2001, Ràdio Berga va passar a mans d'Ona Catalana i emetia la programació generalista d'aquesta cadena. Ona Catalana va demanar a la Generalitat traslladar la freqüència de Ràdio Berga a Manresa. Va instal•lar-hi els estudis per cobrir radiofònicament tota la Catalunya Central. L'anomenada Ona Centre, amb estudis a Manresa i Berga, va començar a funcionar el 10 d'octubre de l'any 2002. Va ser en aquell moment quan es va perdre la llicència d’emissió de Ràdio Berga, que passava a funcionar des de Manresa i, quan va desaparèixer l’emissora privada.
Els quatre últims treballadors de Ràdio Berga, Fermí Riu, Anna Pons, Jaume Fíguls i Xavi Rosiñol, van impulsar una campanya per salvar-la. El 2003, l'Ajuntament de Berga va aconseguir una freqüència de ràdio municipal. El consistori va atorgar la gestió d'aquest mitjà a una empresa privada, Bífidus Produccions, creada pels treballadors esmentats. Les emissions de Ràdio Berga, emissora municipal van començar l'abril del 2006 des d’uns estudis al Passeig de la Pau, 55.
El juliol del 2010, el govern municipal va incoar un expedient de rescissió del contracte a Bífidus per no complir les clàusules del contracte. Tanmateix, el va deixar caducar. En aquell moment, els gestors van argumentar que el govern tampoc complia perquè no havia contractat un director. Dos anys més tard, el 2012, l'executiu municipal no els va renovar la concessió. Amb tot, una clàusula del contracte obligava Bífidus Produccions a mantenir la ràdio fins que el consistori l'assumís. L’any 2016 Ràdio Berga només radiava un fil musical.
El 24 de març de 2017, la ràdio va deixar de funcionar per una avaria tècnica. El govern municipal va decidir no reparar-la, perquè l’Associació Catalana de Ràdio havia presentat una denúncia al Consell de l’Audiovisual de Catalunya, perquè l’emissora municipal Ràdio Berga era gestionada per una empresa privada. El 30 de setembre de 2017, l’avaria s’havia reparat i Ràdio Berga va reprendre la seva emissió musical. El dia 17 d'octubre de 2017, el govern municipal va recuperar la gestió del local i de l’emissora i volia posar en concurs la gestió de la programació. Finalment, els estudis del Passeig de la Pau es van tancar el mes de novembre de 2020.
A l’any 2023 la radiofórmula musical de Ràdio Berga es podia seguir escoltant al portal d’Internet Aquí Berguedá, gestionat per Bífidus Produccions.
(Documentació pròpia i l’extreta de “Guía de la radio”)