El cronista de Gandesa Anton Monner explica que "a Gandesa, pels anys 1960, va arribar un telegrafista, Basilio Ruiz, jove d'origen aragonès, actiu i molt treballador. Aviat va incorporar-se a la vida pública local, va aprendre el gandesà a les poques setmanes d'arribar i es va casar amb una noia de la Ciutat. En morir la seva jove esposa, se'l va destinar a Tarragona com a telegrafista. Basilio, que així se'l coneixia popularment, malgrat els anys que va viure a Gandesa, va deixar-hi petjada, per la seva actitud constructiva i inquieta. Era afeccionat a la ràdio i va muntar Ràdio Gandesa, amb el vistiplau i ajuda de l'Ajuntament. Ell treballava a telègrafs i necessitava una ajuda a l'emissora. I, així, la Maria Lluís es va incorporar al món de la ràdio l'any 1963". Per tant, Gandesa va tenir una emissora en Ona Mitjana, Radio Gandesa "La Voz de la Terra Alta", que va començar a emetre el 1963 i va acabar l'any 1965 quan l'Estat va obligar a les petites emissores locals d'ona mitjana de passar a emetre en la banda d'FM. A les comarques tarragonines en van tancar 21.
Ja en temps de la democràcia, Anton Monner, quan era regidor de Cultura de l'Ajuntament de Gandesa va crear la revista "Alhora" i després va impulsar el projecte d'emissora municipal. Ràdio Gandesa, en FM, va començar a emetre l'any 1983. El mes de juliol d'aquell any ja funcionava. Maria Lluís va ser la primera directora. Els seus principals col·laboradors foren Josep Vidal, que informava del temps a Gandesa, Andreu Pedrola, que n'era el comptable, però que també col·laborava en emissions de música, Raül Arlandès, Enric Borràs, que parlava sobre l'esport.
(Informació pròpia, més l'extreta de l'article "Maria Lluís, locutora i directora de Ràdio Gandesa, exemple d'amor i servei", escrit per Anton Monner i publicat al Setmanari L'Ebre el 16 de febrer de 2022)