Ràdio Tortosa
Segons Lluís Mestre i Rexach al seu article «Mig segle de la ràdio a Tortosa», publicat a “La Veu del Baix Ebre” (21-12-1979): Els inicis de Ràdio Tortosa els poden datar a finals de l'any 1929 encara que, potser ja va ser per finals de 1928 i mitjançant un petit equip transmissor emparat per una llicència EAR de cinquena categoria que es transmetia de manera informal avisos, notícies i discos gramofònics. Com aquesta iniciació tingué un funcionament experimental i alternatiu amb setmanes senceres de silenci, s'estableix l'any 1929 com el del començament de la radiodifusió tortosina. El primer equip fou construït a Terrassa al taller de Francesc Matarrodona, a finals de l'any 1929, i va ésser muntat a la ciutat de Tortosa, pel terrassenc Ramon Odena, pare del també locutor Josep Àngel Òdena, que es va establir a Tortosa fins a la seva mort. La primera seu de Ràdio Tortosa va estar als baixos dels locals de La Unión Patriótica. Durant quasi tot l'any 1930 les emissions tingueren el caràcter de proves i Ramón Òdena introduí importants millores i reformes a l'equip d’ona mitjana, que el mes de gener de 1931 obtingué permís oficial amb l'indicatiu de EAJ-11. Antoni Falcó, propietari d'una armeria al carrer de Sant Blai, va ser el seu director. Ramon Pitart i Ramon Òdena van ser els primers locutors professionals.
Amb l'adveniment de la segona República espanyola, el 14 d’abril de 1931, l'emissora va perdre poc després la concessió oficial i va haver de deixar d’emetre. L'indicatiu d’EAJ-11, a l'any 1933, va ésser assignat a Ràdio Reus.
Aleshores sorgí una iniciativa inspirada des de les pàgines del “Setmanari Vida Tortosina” pels escrits de Ramon Òdena a fi d'obtenir un nou permís i muntar una nova emissora. A tal efecte es constituí un Ràdio Club que inicià el muntatge d'un modern equip. Ànima d'aquesta associació fou el jove enginyer Julian Mangrané i Ejerique, juntament amb el mateix Òdena. L'estiu de l'any 1936, ja en plena Guerra Civil, Ramon Òdena va tornar a posar en funcionament Ràdio Tortosa en ona mitjana. Tenia les seves instal·lacions al tercer pis de l'Ajuntament de Tortosa, dintre del negociat d'obres públiques. Més tard la ràdio fou incautada pel Comitè Antifeixista i va passar a operar des dels seus locals que estaven al Convent requisat a les monges de la Consolació. En aquell moment també es va posar en marxa una emissora d'ona curta que enllaçava amb la zona nacional per transmetre i rebre notícies de caràcter humanitari. L’emissora local en ona mitjana deixà de funcionar a la primavera de l'any 1937 a l'ésser assassinat Ramón Òdena. Posteriorment, després de l'entrada a Tortosa de les tropes nacionals, les instal·lacions van ser confiscades i desmuntades pel Servicio de Recuperación del Ejército de Levante que se les emportà amb un camió.
Després de la Guerra Civil espanyola, Julian Mangrané i Ejerique i Lluís Mestre i Rexach van tornar a reactivar Ràdio Tortosa en ona mitjana. Es data el començament del segon període de Ràdio Tortosa, a l’any 1948, encara que no va tenir un funcionament gaire regular fins al mes de març de 1952. L’equip emissor tenia 500 W de potència. El director de l’emissora fins la seva jubilació, l’any 1985, va ser Lluís Mestre i Rexach. Els estudis estaven situats a l'edifici del carrer de la República Argentina, número 26 de Tortosa, ocupant primer tan sols els baixos i a partir de 1972, ocupant també dos pisos elevats.
Per afrontar la superpoblació de centres emissors en Ona Mitjana, l'Estat espanyol va aprovar el "Plan transitorio de ondas medias" el 23 de desembre de 1964. Un decret que va obligar tots els concessionaris d'estacions a l'emissió simultània en OM i FM. Això va provocar una reducció dràstica d'emissores en Ona Mitjana.
Ràdio Tortosa va ser autoritzada a emetre en ona mitjana dins del Plan Técnico de 1965. A l’any 1969 va formar part de la naixent Cadena de Emisoras Sindicales, com a Emisora Sindical Radio Tortosa ECS-6. A l’any 1975 ja sortia en OM i FM.
Alguns professionals de Ràdio Tortosa ECS-6 van ser: Ludivina Acero Álvarez (Luz Acero), qui va treballar 43 anys a l’emissora, Josep Maria Vallés i Vilás, que era “Quico de Forés”, Rodolfo Lamote de Grignon i Nicolau“ Joan de Gandaia”, Paco Guimerà, Paco Prieto “Joan de Cadup”, Joaquim Marín, Maria Luisa Ballesteros, Ramón Miravalls, Josep Àngel Òdena o Jordi Itarte.
Ràdio Tortosa va deixar de formar part de la Cadena de Emisoras Sindicales en extingir-se aquesta el 4 de desembre de 1978 i va quedar integrada dins de Radiocadena Española. Des del mes de gener de 1980 Radio Tortosa va connectar amb Radio Peninsular de Barcelona, de Radio Nacional de España, per oferir algun dels seus programes.
El setembre de 1985, el director de Ràdio Tortosa Lluís Mestre i Rexach es va jubilar i va rebre una placa commemorativa en reconeixement als seus més de trenta anys de feina a la ràdio. El va succeir Josep Andreu i pocs mesos després, el gener de 1986, Jordi Itarte va ser nomenat com a director de Radiocadena Española a Tortosa.
A l’any 1989, totes les emissores de Radiocadena Española van passar a formar part de Radio Nacional de España. L’emissora de Tortosa quedava integrada dins de Radio 5, com Radio 5 Tortosa, i perdia gran part de la seva programació pròpia i, finalment, el 24 de juliol 1991 es va tancar el centre emissor, adduint raons econòmiques.
Ràdio Tortosa va reaparèixer en FM, com a emissora municipal, el juny de 1999. El seu primer director va ser Conrad Duran, que ja va treballar en l'antiga Ràdio Tortosa des dels anys setanta i fins que va tancar. Els seus estudis estaven al primer pis de l'edifici del carrer Montcada número 27, al nucli antic de la ciutat.
Ràdio Tortosa el 21 de juliol de 2001 va patir un incendi als estudis que la va deixar operativa durant un mes. A finals del mes d’agost va reprendre l’emissió.
El 3 de setembre de 2010 Ràdio Tortosa va inaugurar nous estudis coincidirà amb el començament de les festes de la Cinta. Ràdio Tortosa va passar a ocupar els baixos de l'edifici del carrer Montcada 27, amb un estudi principal en què la finestra dona directament a la plaça dels Dolors i al carrer Montcada.
(Informació pròpia i extreta de l’entrada “Ràdio Tortosa” de la Viquipèdia)
Recursos
-
2019-06-03Ràdio TortosaIndicatiu del programa, identificació de l'emissora, equip, hora, mitjans per on es pot escoltar el programa, sumari de continguts, indicatiu del programa. "Notícies": propostes ciutadanes més votades per ser executades per l'Ajuntament de Tortosa
-
2014-05-08Ràdio TortosaIndicatiu del programa, presentació del programa que es fa des del Convent de Sant Joan de Tortosa, seu de l'Escola d'Art i Disseny de Tortosa, per parlar de la setmana cultural que s'hi ha celebrat. Entrevista a la directora de l'escola, Carme Clemente
-
-
2022-09-30Ràdio TortosaCareta del programa, data, sumari, oliveres monumentals (Teresa Gómez), comerç il·legal d'angules (Diana Mar), activitat dels alumnes d'una escola de Gandesa (Andrea Barceló), Festival Front (Núria Mora), ajuntament de l'Ametlla de Mar (Laia Oltra), dia Mundial de la Gent Gran (Manel Ramon).