La Xarxa de Comunicació Local és una plataforma multimèdia de suport a l'audiovisual local català que va iniciar l'activitat al gener del 2013 fruit de la integració de diferents entitats de suport a l'audiovisual local: d'una banda, la Xarxa Audiovisual Local (XAL), una entitat pública empresarial de la Diputació de Barcelona que fins llavors gestionava la Xarxa de Televisions Locals, el portal lamalla.cat i el servei de continguts informatius XN; i, de l'altra, l'emissora COM Ràdio, sostinguda pel Consorci de Comunicació Local (CCL) de la Diputació de Barcelona. El primer pas d'aquesta integració es va produir el setembre del 2012, amb la fi de les emissions de COM Ràdio i el naixement de la marca La Xarxa com a plataforma de distribució de continguts radiofònics a emissores locals. Aquest procés es va completar el gener del 2013, quan La Xarxa va integrar també els mitjans de la XAL i va passar a denominar-se La Xarxa de Comunicació Local. La Xarxa és la marca sota la qual actua la societat mercantil Xarxa Audiovisual Local. El febrer de 2015, el ple de la Diputació de Barcelona va aprovar l'entrada de les diputacions de Tarragona, Girona i Lleida a la XAL. A l’any 2021 la integraven 55 televisions de proximitat i 148 ràdios locals.
COM Ràdio va ser una cadena pública de ràdio, creada l'any 1995 per la Diputació de Barcelona, gestionada pel Consorci de Comunicació Local. El seu gestor inicial va ser el periodista Juan Manuel Domínguez.
Es va comprar el centre emissor de Ràdio Sabadell en Ona Mitjana i es va desplegar una xarxa d’emissors en FM. La voluntat era donar suport a les emissores municipals catalanes oferint una programació generalista de producció pròpia.
El juny de 1987 la cadena COPE es va comprar a Caixa de Sabadell el 70% de les accions de Ràdio Sabadell i va passar a controlar-la. El 1994 la COPE va vendre's Ràdio Sabadell a Premsa d'Osona (PROSA), empresa editora del diari El 9 Nou, que al cap d'un mes va vendre's l'emissora al Consorci de Comunicació Local de la Diputació de Barcelona per 180 milions de pessetes.
La primera emissió com Catalunya Ona Municipal es va fer per Ràdio Sabadell el dia 1 de març de 1995. Els primers estudis propis de COM Ràdio van a estar en un pis de la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona, a prop de la plaça Tetuan. Posteriorment va obrir els estudis en un dels edificis a la Maternitat del barri de Les Corts, a tocar del Camp Nou.
El setembre de 2009 COM Ràdio va passar a fer una programació a l’OM diferent a la de l’FM i va passar a ser LatinCOM. Després de LatinCOM va passar a dir-se, per poc temps, Com Ràdio 2 i, des del 3 de setembre de 2012, va passar a anomenar-se La Xarxa, com a part del procés de fusió amb la Xarxa Audiovisual Local (XAL). Finalment el juliol de 2014 el CCL va apagar els 882 KHz de l'ona mitjana i durant l’any 2015 es va desmantellar el centre emissor d'Els Gallecs situat al terme municipal de Mollet del Vallès. La XAL va passar a ser una plataforma d'intercanvi de continguts entre emissores locals.
Pel que fa a la majoria de freqüències d’FM que va fer servir COM Ràdio, després d’una reclamació de la ràdio privada es va procedir a una anul·lació de l’assignació i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya va haver de convocar un nou concurs el 30 de maig de 2013.
El mes de gener de 2013, la XAL va passar a denominar-se Xarxa de Comunicació Local quan s'hi va integrar el Consorci de Comunicació Local per distribuir els continguts de la productora pública La Xarxa.
El febrer de 2015, el ple de la Diputació de Barcelona va aprovar l'entrada de les diputacions de Tarragona, Girona i Lleida a la XAL.