Després de l'organisme, Emissores Municipals de Catalunya, una part de les ràdios públiques locals es van aplegar dins el Consorci de la Comunicació Local, creat l'any 1994. Una altra part, ho va fer a La Federació de Ràdios Locals de Catalunya (1996) -posteriorment, Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya-.
El 1994, la COPE va vendre's Ràdio Sabadell a Premsa d'Osona (PROSA), empresa editora del diari El 9 Nou, que al cap d'un mes va vendre's l'emissora al Consorci de Comunicació Local (CCL) de la Diputació de Barcelona per 180 milions de pessetes. El març de 1995 va passar a ser COM Ràdio. Uns anys més tard es convertí en LatinCOM, després va passar a dir-se per poc temps Com Ràdio 2 i, des del setembre de 2012, va anomenar-se La Xarxa.
El setembre del 2012, amb la fi de les emissions de COM Ràdio, es va crear la marca La Xarxa com a plataforma de distribució de continguts radiofònics a emissores locals dins de la Xarxa Audiovisual Local (XAL) de la Diputació de Barcelona. Poc després, el mes de gener de 2013, la XAL va passar a denominar-se Xarxa de Comunicació Local quan s'hi va integrar el Consorci de Comunicació Local per distribuir els continguts de la productora pública La Xarxa.
El febrer de 2015, el ple de la Diputació de Barcelona va aprovar l'entrada de les diputacions de Tarragona, Girona i Lleida a la XAL.